Projekt kuchni. Zasady, porady, od czego zacząć ?
Dobrze zorganizowana kuchnia, to dobrze zaprojektowana kuchnia. Pomieszczenie kuchenne wymaga od projektanta wyjątkowej uwagi, tak ze względów funkcjonalnych i estetycznych. Projektanci skupiają się na maksymalizacji komfortu pracy w kuchni, poprzez odpowiednie ustawienie sprzętów kuchennych i mebli odpowiedzialnych za poszczególne funkcje. Na etapie projektowania należy zadbać również o podłączenia sprzętów AGD, przyłącza wody i odpływy, przyłącza gazu (jeśli w kuchni występuje).
O czym należy pamiętać przez rozpoczęciem projektowania.
Nasza firma oferuje kompleksowe doradztwo oraz usługi projektowe
Strefy kuchni (Dynamic Space wg BLUM)
Firma Blum, czołowy producent wyposażenia mebli kuchennych wyszedł naprzeciw projektantom i przyszłym użytkownikom kuchni, tworząc schemat, na którym można śmiało oprzeć się podczas planowania tj. Stref pracy. Określono pięć stref pracy w kuchni: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie, gotowanie i pieczenie. Jest to niesamowicie uniwersalny podział, dzięki czemu można go z powodzeniem zastosować w bardzo dużych jak i bardzo małych kuchniach.
Na powyższym przykładzie możemy określić strefę zapasów i przechowywania w słupku z lodówką oraz w szafce dolnej z cargo i szafce wiszącej obok słupka. Następnie strefa zmywania, przygotowywania i gotowania. Tworząc projekty kuchni opierające się na tym schemacie, mamy pewność, że kuchnia będzie funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu
Wybór i rozmieszczenie sprzętów kuchennych.
Wiemy już jak ustawić sprzęty kuchenne, aby stały w odpowiednich miejscach, pozostaje wybór i zakup sprzętów kuchennych, które oprócz mebli i blatów roboczych są kluczowe w planowaniu.
- Lodówka. Do zabudowy lub nie. Lodówki do zabudowy, głównie do słupków o szerokości 60cm. Różne wysokości. Najbardziej popularne to 178, 187cm. Wolnostojące lodówki o szerokościach 50 lub 60 cm o różnych wysokościach od 85cm do 220 cm. Wyjątki: lodówki podblatowe do zabudowy i lodówki side by side.
- Zmywarka. Do zabudowy lub nie, wysokość dostosowana do standardowej wysokości blatu: 82cm. Występują w dwóch szerokościach 45 i 60cm.
- Piekarnik: Jako wolnostojący zintegrowany z kuchenką lub do zabudowy – najczęściej do słupka o szerokości 60cm.
- Mikrofala: Do zabudowy lub nie. Mikrofale do zabudowy najczęściej przystosowane do słupka o szerokości 60cm, wysokości od 35 do 50 cm.
- Płyta elektryczna lub gazowa – różne szerokości do montażu w blacie kuchennym.
- Okap – wolnowiszący lub do zabudowy w szafkach górnych.
Sprzęty AGD wybieramy porównując ich funkcje, wygląd i cenę. Pamiętajmy, że ilość osób korzystających z kuchni czy mieszkających w domu definiuje „wydajność” sprzętów. Zmywarka o szerokości 45 cm wystarczy w kawalerce, ale w rodzinnym domu będzie sprawcą kłopotów.
Pozostaje jeszcze wybranie odpowiedniego zlewu. Jego wymiary są również uzależnione od naszych potrzeb.
Wybór stylu mebli kuchennych.
Meble wraz z pomieszczeniem powinny tworzyć spójną całość. Już w chwili rozpoczęcia remontu pomieszczenia przeznaczonego na kuchnię, powinniśmy mieć dokładny projekt mebli kuchennych. Istotną częścią projektu jest wybór stylu mebli kuchennych. Mamy do wyboru między innymi: styl nowoczesny, styl angielski, styl prowansalski, klasyczny, lub dowolne mieszanki, które akurat nam pasują.
Następnym krokiem jest wybór kolorystyki mebli i blatów kuchennych – od tego uzależniony jest kolor ścian, pokrycia podłogi itd. Na tym etapie możemy również rozpocząć dobieranie opraw oświetleniowych, dodatków kuchennych, rolet i dekoracji.
Projekt kuchni – czyli ustawienie mebli kuchennych.
To zarazem najtrudniejszy i jednocześnie najprzyjemniejszy etap projektu. Mamy świadomość jak ustawić sprzęty kuchenne, mamy wybrany styl mebli, należy jedynie wypełnić luki meblami w taki sposób aby uzyskać odpowiednią funkcjonalność i nie zaburzyć zaprojektowanych wcześniej stref.
O czym należy pamiętać przy projektowaniu mebli kuchennych:
Wysokość szafek dolnych warunkuje sprzęt kuchenny. Większość sprzętów takich jak: zmywarka, pralka, kuchenki wolnostojące dostosowane są do wysokości szafek 82cm. Dodając blat, który najczęściej ma od 2 do 4 cm uzyskujemy wysokość właściwą blatu: 86cm.
Przestrzeń między blatem roboczym a dołem szafek wiszących powinna mieścić się między 50 a 60cm w zależności od wzrostu użytkownika.
Optymalna głębokość szafek wiszących to 30-35cm.
W co jeszcze można wyposażyć kuchnię ?
Dodatkowe wyposażenie ułatwia przechowywanie, segregację i pomaga w utrzymaniu porządku. Szafki możemy wyposażyć w:
- Modułowe kosze na śmieci.
- Carga do szafek wysokich i podblatowych.
- Systemy wysuwne lub obrotowe do szafek narożnych.
- Systemy segregacji do szuflad niskich i wysokich.
- Wbudowane ociekarki na naczynia.
To jedynie 4 kroki, a jakże ważne, aby uzyskać idealną kuchnie, która będzie służyła przez lata.
źródło: ecru.pl