
Każda
kuchnia wymaga indywidualnego podejścia, rozplanowania i odpowiedniego
zagospodarowania przestrzeni. Projektanci kuchni stosują się do wielu
powszechnie znanych zasad ergonomii i estetyki w kuchni, jednak zawsze mogą
zdarzyć się błędy. Oto siedem najczęściej popełnianych przez projektantów
wpadek projektowych. Zbyt duża głębokość szafek górnych. Standardowa głębokość
szafek wiszących to 30cm. W takich szafkach bez problemu pomieścimy szklanki,
talerze, miski oraz inne elementy wyposażenia kuchni. Zdarza się, że projektanci
zwiększają głębokość szafek, twierdząc że w szafce będzie więcej miejsca. W
efekcie szafka wisi tuż przy głowie użytkownika, co skutkuje ciągłym uderzaniem
o nią, a dodatkowego miejsca praktycznie nie ma, ponieważ użytkownik korzysta z
szerokości, a nie głębokości szafki wiszącej.

Nasza firma oferuje kompleksowe doradztwo oraz usługi projektowe
Narożny
zlew zbyt blisko zmywarki. Zlewy montowane w rogach kuchni są równie popularne
jak zlewy w ciągu szafek prostych. Najczęściej przyłącza wody mamy
zlokalizowane w szafce zlewowej, a więc i gniazdo do zasilenia zmywarki.
Ustawiając zmywarkę blisko zlewu, po jej otwarciu tworzy się „martwy punkt”.
Zbyt mały aby w nim stanąć i swobodnie opłukać naczynia pod bieżącą wodą, a
następnie włożyć do zmywarki, a jednocześnie ten „martw obszar” tworzy nam
bardzo duży dystans od zlewu przy otwartej zmywarce.

Kuchenka zbyt blisko ściany. Należy pamiętać, że zarówno płyta gazowa czy elektryczna powinna być odsunięta od ściany minimum 30cm. Ograniczy to zachlapania i uszkodzenia ścian, oraz ułatwi pracę w kuchni.

Zlew w
oknie. Bardzo modne i ciekawe rozwiązanie, ale należy pamiętać o odpowiednim
umiejscowieniu baterii zlewowej. W ten sposób unikniemy kolizji z oknem.

Zasilanie
zmywarki. Zmywarka potrzebuje zasilania w wodę i prąd. Przy projektowaniu
pomieszczenia kuchennego musimy pamiętać, ze zmywarka przy zestawianiu jej z
meblami kuchennymi dochodzi do samej ściany. Nie ma za nią zupełnie miejsca.
Gniazdo i przyłącze wody powinno być zlokalizowane w sąsiedniej szafce. Dzięki
temu unikniemy problemu przy montażu mebli, oraz uzyskamy dostęp do zaworu wody
i możliwość odłączenia urządzenia z prądu podczas awarii.

Trzymanie się na siłę standardów. Wysokość blatu została ustalona na 85-86 cm. Jest ona zależna od grubości blatu. Same skrzynki meblowe i oczywiście sprzęty kuchenne są dostosowane do tej właśnie wysokości. Jednak społeczeństwo „rośnie”. Obecnie w wielu domach średni wzrost użytkowników to ponad 180cm, więc wygodniej wyższym osobom pracować na wyższych blatach. Jest to oczywiście do zrobienia i każdy doświadczony stolarz poradzi sobie ze zwiększeniem wysokości samych szafek dolnych a nie tylko cokołu.

Mieszanie
stref. Wg najnowszych standardów kuchnia powinna być podzielona na 5 stref:
zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowanie, gotowanie i pieczenie. W wielu
projektach te strefy mieszają się, wprowadzając chaos, w efekcie w kuchni
trudniej utrzymać porządek, a każda czynność wymaga dodatkowych ruchów i
nadmiernego poruszania się po pomieszczeniu kuchennym.

zródło: ecru.pl